BÖCKER
!

COME NOI

Ann-Helen Attianese

I Ann-Helen Attianeses sjätte diktsamling, come noi, undersöker författaren samspelet mellan människor som flyttar, som flyr, och andra som får vara rotfasta. Med skarp blick inringar Attianese vad som gör oss till människor och vad som händer när vi möter varandra.

vi är grynnor i grunda hav

vind över öppna dyner

 

floden som mynnar ut

och försvinner ur sikte

NYKARLEBY I BACKSPEGELN

Anita Wikman
Nykarleby i backspegeln är en faktabaserad bok där Anita Wikman zoomar in några tidigare välkända Nykarlebyprofiler, bland dem Anna Nordqvist som 1918 grundade barnhemmet Sparvboet, bokhandlaren och skådespelaren Josef Herler och Elisabeth Olson, Finlands första kvinnliga yrkeschaufför.

HASSES GRÖNA HUS

Ann-Helen Attianese

Hasse och hans mamma har flyttat. Hasse är inte längre på samma dagis som bästa vännen Bosse, och han saknar sin Bosse så mycket att det värker ända ner i tårna.

POST TILL VINTERGATAN

Ann-Helen Attianese

"Mamma, jag tror att du förstår, egentligen vill jag inte alls vara ifred. Så vill jag ha det. Jag vill höra ihop med dig. Ibland vill jag faktiskt vara ditt barn. Vara värdefull.

Du är ju min stämgaffel, eller jag skulle vilja att du var min stämgaffel. Försiktigt skulle jag knäppa till dig, lyssna på den rätta tonen. Den som jag förväntas kunna utantill, som jag skulle ha lärt mig sjunga om jag haft ett absolut gehör."